Plastfyldning

Har du fået et hul (caries) i en tand, eller har du knækket noget af den, kan man lave tanden med en fyldning. Det gør vi ved at bore i tanden for at få det inficerede tandvæv væk, for derefter af lave en fyldning.

Der er tre slags fyldningsmaterialer, plast, sølvamalgam og glasionomer. Hos Nordsjællands TandlægeCenter bruger vi kun plast. Plast har den gode egenskab, at den kan limes til tanden, dvs. der ikke skal fjernes ekstra tandvæv, for at den kan sidde fast.

Har man revner i tanden, kan plasten også holde tanden sammen og reducere symptomer. Plasten er tandfarvet, og vi kan bygge det op i forskellige nuancer, så den passer nøjagtigt til dine tænder. Dette er især vigtigt, når vi laver plastfyldninger i fronten. 

Læs mere om behandlingen herunder eller kontakt vores tandlæge på tlf. 48 26 76 86 eller mail: info@ntand.dk

Behandling

En plastbehandling foregår på følgende måde

  • Tandlægen starter med at lægge noget lokalbedøvelse, hvis du ønsker det. Det er meget forskelligt om patienter ønsker bedøvelse, tal med tandlægen om det, hvis du er i tvivl. Hvis du har fået lagt bedøvelse, bores der i tanden, når denne virker. Når tanden er boret ren for inficeret tandvæv, gøres der klar til at lave plasten. Det er vigtigt, der er tørt, når vi laver plast, derfor kommes der vatruller og spytsug ind i munden for at sikre arbejdsområdet er tørt. I mange tilfælde anvender tandlægen et lille metalbånd (matrice) for at plasten ikke binder til nabotanden.
  • Tanden forbehandles med phosphorsyre og noget bindindingsmiddel, så plasten kan binde kemisk til tanden. Plasten lægges i flere lag i tanden, og der lyses med en hærdelampe (polymerisationslampe), så plasten bliver hård. Når al plasten er lagt, fjernes matricebåndet og fyldningen tilpasses.
  • Tandlægen forsøger at lave fyldningen så naturligt som muligt, dvs. at den ligner de andre tænder i form og farve. Det skal føles normalt, når man tygger sammen. Er du bedøvet, kan det være svært at mærke sit sammenbid rigtigt, og nogle gange må man tilbage på klinikken efter et par dage, for at få justeret højden på fyldningen.

Ofte vil tanden være lidt følsom for kulde og ved tygning, efter der er blevet lavet en fyldning. Det er helt normalt, tanden skal lige vænne sig til den nye fyldning, samt når der er blevet boret, kan nerven lige kortvarigt være generet.

Endelig kontakt klinikken, hvis du er i tvivl om højden på fyldningen eller dine symptomer fra tanden fortsætter.

Udtalelser

Har haft en super uheldig oplevelse hos en anden tandlæge, så jeg valgte at prøve Nordsjællands Tandlægecenter. Lige fra man træder ind af døren føler man sig velkommen og hele atmosfæren er afslappet og behagelig. Jeg vil klart anbefale dette sted til alle med en frygt for tandlæger. Du kan ikke undgå at føle dig godt tilpas og de er simpelthen så tålmodige, så det bliver en god oplevelse at gå til tandlægen.

– Helle Lindkvist Jørgensen

Book nemt tid her

Forespørg på en tid
og vi vender hurtigt tilbage

Din tid er ikke reserveret før du modtager en bekræftelse fra os.

Beskyttet af reCAPTCHA | Privatliv - Vilkår