Infraktioner 
Revner i tænderne

Det er helt normalt, at tænderne med tiden får små revner i emaljen, som man kan se med det blotte øje. Disse revner opstår ved belastning af tænderne gennem årene, og man mærker normalt ikke noget til dem, og de kræver som udgangspunkt ikke behandling.

Men er der derimod kommet revner i tandbenet (dentinen), kan det give symptomer og til tider rigtig stærke smerter, som kan være svære at lokalisere.

Hos Nordsjællands Tandlægecenter i Hillerød har vi stor erfaring med at 

Revner i tandbenet kan opstå af flere årsager

  • Træthedsbrud i tanden efter mange års slid.
  • Tanden er svækket efter tidligere behandlinger.
  • Traume på tanden ved f.eks. tygning i noget hårdt.
  • Gamle amalgamfyldninger (sølvfyldninger) som giver spændinger i tanden, da amalgam udvider sig og trækker sig sammen ved kulde- og varmepåvirkning. 

Læs mere om symptomer og behandling herunder eller kontakt vores tandlæge på tlf. 48 26 76 86 eller mail: info@ntand.dk

Symptomer

Revner i tandbenet – i fagsprog en dentininfraktion – kan defineres som en inkomplet revne i tandens dentin. Ofte kan den ikke ses klinisk i munden, og den kan ikke ses på et røntgenbillede. Diagnosen baseres derfor meget på, hvilke symptomer patienten har.

Symptomerne opleves oftest som jag i tanden, når man tygger, eller når man påvirker tanden med noget koldt eller  noget varmt. Jagene opstår, når der påvirkes med tryk eller temperaturændring, som skaber en væskebevægelse i de små dentinkanaler, som så påvirker nerven i tanden.

Det kan være svært at lokalisere for patienten, nøjagtigt hvor smerten kommer fra, om det er overkæbe eller underkæbe. Tandlægen vil lave forskellige slags undersøgelser på tænderne for at kunne diagnostisere den tand, som har symptomer, så behandlingen kan igangsættes.

Behandling

Hvis dentininfraktionen lokaliseres til en tand med en amalgamfyldning, fjernes fyldningen i første omgang. Tandlægen inspicerer revnen og dens udbredelse. I nogle tilfælde vil det være nok at lægge en plastfyldning, som binder tanden sammen. I andre tilfælde må tandens toppe (cusper) overdækkes med plast, for at holde sammen på tanden.

Der kan også laves en midlertidig plastkrone, som holder helt sammen på tanden. Hvis symptomerne forsvinder efter der er lavet en midlertidig krone, vil der efter en observationsperiode skulle laves en rigtig krone. Hvis symptomerne fortsætter, vil tanden muligvis skulle rodbehandles og efterfølgende have krone på.

Det er desværre svært at give en prognosevurdering for en tand med dentininfraktion. Hvis symptomerne fortsætter trods forsøg med forskellige behandlinger af tanden, kan revnen været nået til roden, og man kan ende med at tanden skal fjernes. Så det er derfor vigtigt, du kontakter klinikken, hvis du mærker gentagende jag fra dine tænder.

Hvis du gerne vil vide mere eller aftale en tid for undersøgelse er du velkommen til at kontakte os på tlf. 48 26 76 86 eller mail: info@ntand.dk

Udtalelser

Har haft en super uheldig oplevelse hos en anden tandlæge, så jeg valgte at prøve Nordsjællands Tandlægecenter. Lige fra man træder ind af døren føler man sig velkommen og hele atmosfæren er afslappet og behagelig. Jeg vil klart anbefale dette sted til alle med en frygt for tandlæger. Du kan ikke undgå at føle dig godt tilpas og de er simpelthen så tålmodige, så det bliver en god oplevelse at gå til tandlægen.

– Helle Lindkvist Jørgensen

Book nemt tid her

Forespørg på en tid
og vi vender hurtigt tilbage

Din tid er ikke reserveret før du modtager en bekræftelse fra os.

Beskyttet af reCAPTCHA | Privatliv - Vilkår