Rodbehandling

De fleste tænker på smerter, når de tænker på rodbehandling, men det er lige netop smerterne, vi fjerner, når vi laver en rodbehandling.

Hvis tandens nerve er ved at dø eller er død, og hvor der er risiko eller allerede er gået betændelse i nerven, er der brug for en rodbehandling. Ved en rodbehandling fjerner vi tandens nervevæv i rodkanalen, hvor vi derefter fylder rodkanalen op med et plastisk rodfyldningsmateriale. 

Hos Nordsjællands Tandlægecenter i Hillerød, har vi stor erfaring med rodbehandling. Kontakt os her for at aftale tid eller læs mere herunder omkring symptomer og behandling.

Nerve kan generes af flere forskellige ting

  • Hul i tanden (caries).
  • Traume, dvs. tanden har fået et slag eller er knækket, i nogle tilfælde kan nerven være helt blottet.
  • Revner i tanden (infraktion)
  • Retentionsmæssige årsager, dvs. hvis der ikke er nok tandsubstans til at lave en krone, men tanden meget gerne skal bevares.

Symptomer

Symptomerne på, at der er problemer med nerven, kan være forskellige. Er nerven ved at dø, kan man have smerter ved kulde og varmepåvirkning. Der kan være voldsomme jagende smerter spontant, og det kan være svært at sove.

Smertestillende som Panodil og Ipren kan muligvis dæmpe symptomerne lidt, men ikke fjerne dem.

Her er det vigtigt at kontakte klinikken, så vi kan hjælpe dig. Ved en rodbehandling hos Nordsjællands TandlægeCenter kan du føler dig helt tryg. Vi sørger for, det er smertefrit og lægger altid lokalbedøvelse først.

Nerven er død

Er nerven død, og er der gået betændelse i roden, kan symptomerne være lidt anderledes. Smerterne føles mere konstante, tanden føles for høj, og der kan være en hævelse udfor tandens rod.

Nerven kan også være død med betændelse omkring roden som følge af dette, uden du mærker noget som helst.

Diagnosen kan i så fald stilles ud fra et røntgenbillede, hvor vi vil kunne se nedbrudt knogle omkring roden. Nogle gange opdager vi også en rodspidsbetændelse, når vi tager røntgenbilleder af andre tænder af anden årsag.

Når skaden er sket

Når ”skaden er sket”, og vi ikke kan undgå en rodbehandling, er det vigtigt at komme i gang med rodbehandlingen så hurtigt som muligt. Det er ikke godt at gå rundt med smerter eller en betændelsestilstand i kroppen, især hvis du er ældre eller har svækket immunforsvar.

Behandling

Ved en rodbehandling sørger vi for, det er smertefrit ved at lægge altid lokalbedøvelse først. Når bedøvelsen virker, og du ikke kan mærke noget, borer tandlægen i din tand for at skabe adgang til nerven.

For at forhindre at der kommer bakterier og spyt ned i rodkanalerne, sætter vi en lille dug af gummi med en metalklamme udover tanden. Dette skaber et sterilt arbejdsområde for tandlægen, samt forhindrer, at du ikke kan smage de forskellige væsker, vi behandler tanden med.

Tandlægen fjerner den beskadigede nerve, bakterier og betændelse med roterende rodfile, mens der skylles med klorholdig væske, for at desinficere rodkanalerne. Under behandlingen tages kontrolrøntgenbilleder, så vi er sikre på, vi får renset i den ønskede længde af tanden.

Hvis der er meget betændelse, eller hvis tandlægen vurderer, at tanden ikke kan laves færdig på én gang, fyldes rodkanalerne op med en væske, som skal ligge i tanden i 1-2 uger, inden tanden kan færdiglaves. Væsken er bakteriedræbende og har en særlig effekt på de bakterier, der kan være i rodkanalen og omkring roden i kæbeknoglen.

I mellemtiden har du en midlertidig fyldning i tanden.

Når tandlægen skønner, at rodkanalen er færdigrenset og desinficeret, fyldes rodkanalen op med et plastisk rodfyldningsmateriale og en rodfyldningscement. Dette skal forhindre, at der ikke trænger bakterier ind i kanalen. Tandlægen kontrollerer med et røntgenbillede, om rodfyldningen er tilfredsstillende i længde og tæthed. Når selve rodbehandlingen er færdiggjort, laves en plastfyldning i tanden.

Du har nu også blive behandlet med laser. Læs mere her.

Smerter efter rodbehandlingen

Efter en rodbehandling vil man kunne oplevet lette smerter og ømhed i området omkring den tand, der er behandlet. Er smerterne vedvarende eller forværres, skal man kontakte klinikken.

Når tanden er blevet rodbehandlet, vil den være svækket pga. manglende tandsubstans. I nogle tilfælde vil tandlægen anbefale en krone med det samme, men har der været en stor betændelsestilstand, vil vi gerne lige afvente, om rodbehandlingen lykkedes tilfredsstillende. Derfor tages et kontrolrøntgenbillede efter ca. 1 år. Er der ikke tegn på betændelse, og er tanden symptomfri, kan der laves en krone.

Får man ikke sat en krone på den rodbehandlede tand, er der øget risiko for, at tanden knækker. Nogle tænder kan knække så uheldigt, at man desværre må fjerne tanden.

Vi har med biologi at gøre, og vi kan derfor ikke garantere, at rodbehandlingen lykkedes. Nogle gange kræver en rodbehandling et enkelt besøg på klinikken, og andre gange flere besøg. Selvom det kan være irriterende at skulle komme flere gange, er det vigtigt, vi har tiden og roen til at udføre behandlingen bedste muligt. Det er en kompliceret behandling, og ikke alle tænder er lige nemme at rodbehandle. Selvom vi gør vores allerbedste, vil man i nogle tilfælde komme ud for, at det er nødvendigt at lave rodbehandlingen om eller fjerne rodspidsen, hvis ikke betændelsen vil forsvinde.

Det er helt forståeligt at være nervøs for en rodbehandling, men vi er her for at hjælpe dig og sikre, at dine tænder kan bevares længst muligt.

Ønsker du at høre om dine muligheder, så tøv ikke med at kontakte os. Du finder vores kontaktinformation her. 

Udtalelser

Har haft en super uheldig oplevelse hos en anden tandlæge, så jeg valgte at prøve Nordsjællands Tandlægecenter. Lige fra man træder ind af døren føler man sig velkommen og hele atmosfæren er afslappet og behagelig. Jeg vil klart anbefale dette sted til alle med en frygt for tandlæger. Du kan ikke undgå at føle dig godt tilpas og de er simpelthen så tålmodige, så det bliver en god oplevelse at gå til tandlægen.

– Helle Lindkvist Jørgensen

Book nemt tid her

Forespørg på en tid
og vi vender hurtigt tilbage

Din tid er ikke reserveret før du modtager en bekræftelse fra os.

Beskyttet af reCAPTCHA | Privatliv - Vilkår