Tandeftersyn

Du må ikke undervurdere vigtigheden af et tandeftersyn. Det er nemlig ved tandeftersynet, vi har muligheden for opdage begyndende eller aktiv sygdom i tænder, tandkød og mundhulen generelt.

Hos Nordsjællands Tandlægecenter i Hillerød tilbyder vi tandeftersyn. Kontakt os her for at bestille en tid eller læs mere om hvad et tandeftersyn indebærer og hvor ofte du har behov.

Hvad indebærer et tandeftersyn?

Ved et tandeftersyn undersøger vi følgende:

  • Om der er huller i tænderne (caries).
  • Måling af dine tandkødslommer for at se, om der er tandkødsbetændelse eller parodontose. Her gennemgået vi også mundhygiejnen og hjemmetandplejevaner.
  • Kontrol af slimhinder. Mundhulecancer kan opdages tidligt, hvis man går til regelmæssige tandeftersyn. Det er vigtigt med en tidlig diagnose, og det er ikke altid, man selv kan se eller mærke forandringer i slimhinden. Vi vil hellere tjekke en gang for meget end en gang for lidt.
  • Kontrol af kæbeled og tyggefunktion.

Har man selv spørgsmål til noget kosmetisk evt. farve eller form på tænderne, kan dette også gennemgåes ved tandeftersynet. Normalt afsluttes et tandeftersyn med en tandrensning, hvor vi påfører koncentreret fluor på begyndende huller. Hvor ofte du skal komme til et tandeftersyn er individuelt, men afhænger oftest af, hvilken risikogruppe du er i.

Hvor ofte skal jeg have et tandeftersyn?

I 2015 kom der nye retningslinier fra Sundhedsstyrelsen, om at patienter skal deles op i tre forskellige risikogrupper – grøn, gul og rød.

Hvor ofte du skal komme til et tandeftersyn er individuelt, men afhænger oftest af, hvilken risikogruppe du er i. 

Hvilken risikogruppe du tilhører, vurderer tandlægen/tandplejeren en gang om året.  Bliver du til et eftersyn vurderet til at være i den gule risikogruppe, kan du gennem god mundhygiejne ændre din placering fra gul til grøn til dit næste eftersyn, hvis der iikke er sygdomsaktivitet. 

Risikogrupperne bliver inddelt på følgende måde:

  • Grønne patienter har ikke aktiv sygdom i tænder eller tandkød og lav risiko for at udvikle dette. Her vil interval mellem indkald til tandeftersyn være 12-24 mdr.
  • Gule patienter har aktiv sygdom i tænder eller tandkød eller kan have risiko for at udvikle dette. Her indkaldes med kortere interval 3-12 mdr., intervallet vurderes fra gang til gang og afhænger af sygdomsaktiviteten og din mundhygiejne.
  • Røde patienter har aktiv sygdom og kan ikke selv ændre på risikofaktorerne. Her er det vigtigt med kort interval 1-3 mdr. for at forebygge og behandle, så den aktive sygdom ikke forværres.

Røntgen

Det er vigtigt at vide, at det ikke er alle huller, man kan mærke i tænderne. Kan du mærke et hul, kan det være tæt på tandens nerve, og der er risiko for at tanden skal rodbehandles. Derfor vil vi gerne opdage hullerne tidligere, så vi undgår dette.

I vores undersøgelse af tænderne er røntgenbilleder et uvurderligt værktøj, som hjælper os med at opdage huller og overvåge deres aktivitet. Derfor vil vi anbefale at få taget røntgen, når der er behov for det, så vi kan udføre vores undersøgelse af tænder og knogle optimalt.

Bestil tid til eftersyn

Du kan nemt bestille en tid online til dit tandeftersyn hos os eller finde vores kontaktoplysninger her.

Udtalelser

Har haft en super uheldig oplevelse hos en anden tandlæge, så jeg valgte at prøve Nordsjællands Tandlægecenter. Lige fra man træder ind af døren føler man sig velkommen og hele atmosfæren er afslappet og behagelig. Jeg vil klart anbefale dette sted til alle med en frygt for tandlæger. Du kan ikke undgå at føle dig godt tilpas og de er simpelthen så tålmodige, så det bliver en god oplevelse at gå til tandlægen.

– Helle Lindkvist Jørgensen

Book nemt tid her

Forespørg på en tid
og vi vender hurtigt tilbage

Din tid er ikke reserveret før du modtager en bekræftelse fra os.

Beskyttet af reCAPTCHA | Privatliv - Vilkår